Aftale om besparelser skaber uenighed

Aftalen om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen, som er indgået af Regeringen, DF, SF og Enhedslisten, fremkalder frustration hos Dansk Socialrådgiverforening. De mener, at man rammer en i forvejen udsat gruppe, mens politikerne mener, at aftalen skaber mere fleksibilitet for de unge på vej i job eller uddannelse.     

Af Lukas Nørgaard Bødiker

Den første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen, der blev vedtaget i juni i år, har skabt debat blandt de involverede parter. Regeringen har som et led i finansieringen af den tidlige pension, også kaldet ”Arne-pensionen”, skulle finde besparelse på 300 mio. kr. i 2022, 750 mio. kr. 2023 og en årlig besparelse på 1,1 mia. kr. fra 2024 og frem inden for jobcentrenes samlede indsatsområde.

En besparelse der vil ramme helt forkert, hvis man spørger regionsformand i Dansk Socialrådgiverforening for Region Nord Trine Quist. Hun er kritisk overfor, hvem der skal betale prisen, når man sparer på netop dette område. Hun frygter, at de unge ikke længere vil kunne få de samme tilbud efter besparelserne.

”Vi ved erfaringsmæssigt, at det at de unge får færre tilbud, ikke hjælper dem videre i beskæftigelse eller uddannelse, tværtimod,” siger Trine Quist.  

Uenighed om hvem det rammer

Ifølge regeringen vil lempelsen gavne de unge og give jobcentrene en større frihed til at tilrettelægge indsatsen for den enkelte. Ifølge Jette Gottlieb, der er arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten, og altså er en del af forliget, giver aftalen større frihedsgrad i virkemidler og metoder i de enkelte kommuner, så systemet bliver mere fleksibelt for den enkelte unge. Enhedslisten har været kritiske overfor dele af regeringens aftale, men er gået med for en helheds løsning.  

For ifølge Jette Gottlieb har Enhedslisten for at gå med i aftalen betinget, at ingen unge må miste den indsats, de har ret til. Derfor er hun heller ikke enig i retorikken om, at pengene bliver taget fra nogen og givet til andre.

”Jeg mener ikke, at der er tale om, at man tager fra de unge for at give til de gamle,” siger Jette Gottlieb.

Men aftalens regnestykke køber regionsformand Trine Quist ikke. Hun frygter, at der bliver færre hænder, og at socialrådgiverne får dårligere muligheder, selvom opgaven på papiret bliver nemmere.

”Man sparer på et område, hvor der er brug for at investere i meningsfulde tilbud, som kan hjælpe de unge reelt videre i stedet for bare at holde dem i en aktivering,” siger Trine Quist.  

Elementerne i aftalen træder i kraft fra den 1. januar 2022.

Hør Trine Quist give sin mening om aftalen: